youtube3face33

Ponedjeljak, 29.6.2020. u 18.00 sati

Otvorenje izložbe fotografija "Zavičaju stari, zemljico od zlata" autorice Silvije Butković, održat će se 29. lipnja 2020. godine u predvorju Centra za kulturu Đakovo gdje je izložba i postavljena. Izložba će se moći pogledati do 31. srpnja 2020. godine. Izložbom fotografije Silvije Butković započinju 54. Đakovački vezovi. 

Biografija autorice fotografija

Silvija Butković rođena je u Osijeku 1964. godine, djetinjstvo je provela na otoku Lo­ši­nju, a sada živi i radi u Đakovu u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo (turizam i marketing). Do sada se vrlo uspješno okušala u umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigama. Od 2005. godine do danas priredila je 24. samostalne foto-izložbe.Njezini su foto-radovi primljeni na 150 skupnih izložbi u zemlji i svi­je­tu. Sa svojim foto-izložbama gostovala je u 30-ak gradova u Hrvatskoj i izvan zemlje, uz Austiju, Mađarsku, Makedoniju i BiH. Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je i plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske župa­ni­je za 2010. Godinu, 2014. godine po­ve­lja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uru­če­na joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture.

Iz književnog stvaralaštva izdvajamo tri samostalne poetske zbirke: Dotak­nuta snom, Oslobođena kap i Zapletena u mreže. Radovi joj se nalaze u 14 antologija haiku pjesništva u Japanu, u 2 anto­lo­gije haiku pjesništva u Italiji i u 2 antologije haiku pjesništva u Hrvatskoj. U Japanu 2007. pripala joj je titula Master Haiga Artist (majstor umjetničke haige) kojom su potpisane njene haige sve do danas. Pjesme i prozni uradci nalaze joj se u 100 zbornika diljem Hrvatske.

Članica je mno­go­broj­nih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj: Foto kino kluba Đakovo i Foto kluba Rijeka, članica je Hrvatskog sabora kulture Zagreb(HRSK), Matice hrvatske ogranka Đakovo, Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskog, Društva haiku pjesnika iz Zagreba, članica Svjetskog haiku društva World HaikuAssociation u Japanu (WHA), Hrvatskog književnog društva u Rijeci i Udruge slikara Đakovštine „Suncokret“. Fotoreporter i vanjski suradnik je za Pixell Media d.o.o. Zagreb, Hrvatske matice iseljenika (HMI) Zagreb,web portala Moje Đakovo i nekoliko časopisa u Hrvatskoj.