youtube3face33

 "Gluma i lutkarstvo kao trening za svakodnevni život"

Ovoga kolovoza od 26. do 28. u Centru za kulturu Đakovo održati će se trodnevna radionica glume i lutkarstva za djecu između 1. i 4. razredna osnovne škole te 5. i 8. razreda osnovne škole.


Prvi dan radionice zamišljen je kao međusobno upoznavanje grupe i upoznavanje s materijalom kojim će se igrati naredna dva dana. Polaznici će naučiti da predmet animacije (lutka) može biti bilo koji predmet pa tako i obična čarapa od koje će izraditi lutku. Tijekom same izrade lutke važno je poticati njihovu maštu i originalnost kako bi samostalno stvorili produkt koji će kasnije poslužiti kao prijenosnik scenskog sadržaja.


U drugom danu radionice polaznici će kroz razne vježbe osvijestiti dva glavna glumačka instrumenta – tijelo i glas. Važno je probuditi i osvijestiti socijalnu i emocionalnu inteligenciju, maštu, kreativnost, motoriku i koncentraciju. Naučit će kroz igru opustiti tijelo i kontrolirati tremu kako bi javni scenski nastup bio što uspješniji.
Treći dan radionice polaznici će naučiti kako se pravilno kreira lutkarska etida s početkom, zapletom, vrhuncem i krajem. Priče iz etida bazirat će se na sadržaju iz lektira. Naučit će razmišljati izvan okvira same priče odnosno lektire te koliko daleko njihova mašta može posegnuti za lutkarsko scenskim rješenjem.


Sposobnost snalaženja u nepredvidivim situacijama je inteligencija. Kako bi bili što uspješniji u školi, poslu i životu općenito, nije dovoljno samo "knjiško izdanje". Prvotni cilj radionice je razviti socijalnu i praktičnu inteligenciju, kroz razne glumačke i lutkarske vježbe pripremiti ih za izvanredne situacije i okolnosti kako bi naučili što brže i bolje reagirati. Uz razvijanje više vrsta inteligencija potrebno je pokrenuti maštu i originalnost vlastite kreacije koju će dobiti kroz izradu lutaka i osmišljavanje lutkarsko rješenja. Kroz igru s lutkom, naučit će stvarati scenski sadržaj čija okosnica priče proizlazi iz lektire (približiti im samo čitanje lektira i način gledanja na knjige i likove u njima).


Dobna skupina: od 1. razreda osnovne škole do 8. razreda (VAŽNO JE DA SU POLAZNICI RADIONICE ZAVRŠILI 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE)
Trajanje: 3 dana po 3 sata dnevno + treći dan radionice javna prezentacija u trajanju od 30 min.


U Gradu Đakovu bit će održane dvije radionice:


Za djecu od 1. do 4. razreda u terminima
26.08. - od 10 do 13 sati
27.08. - od 10 do 13 sati
28.08. - od 09:30 do 11:30 sati,
nakon toga slijedi javna prezentacija radionice pred roditeljima, rodbinom i prijateljima u 12 sati.


Druga radionica bit će održana za djecu od 5. do 8. razreda u terminima:
26.08. - od 14 do 17 sati
27.08. - od 14 do 17 sati
28.08. - od 13 do 16 sati,
nakon toga slijedi javna prezentacija pred roditeljima, rodbinom i prijateljima u 16:15 sati.


Maksimalan broj polaznika: 16


PRIJAVE ZA RADIONICU NA E-MAIL ADRESU - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj mobitela 099 747 4612


U prijavi potrebno napisati ime i prezime, dob polaznika i iz kojeg grada dolazi!