youtube3face33

7.listopada u 19.00 sati 

Biennale Novog pokreta i Tjedan Svemira 2022. najavljuju Pokret iz dubine prostora koji uključuje interdisciplinarni program, stručno predavanje, multimedijalnu prezentaciju i projekciju filma u organizaciji Astronomskog društva Orion i Umjetničke organizacije Histeria Nova.

Što povezuje astronaute u orbiti, ronioce u dubinama mora i vertikalne plesače na površini stijene ili zida? Kako izgleda dugi boravak ljudi u orbitalnoj stanici i hodanje po Mjesečevoj površini? Što se događa s ljudskim tijelom pri svakom zaronu? Kakvo je psihosomatsko iskustvo plesača u trenutku odraza sa 100m visoke stijene?

U bestežinskom stanju, tijelo s lakoćom lebdi jer sve sile ubrzanja koje djeluju na naše tijelo jednake su nuli. U bestežinskom stanju nema gore i nema dolje. Budući da se u takvoj okolini osjećamo iznimno lagano, možemo se kretati uz najmanju količinu napora, a možda su upravo gore navedena područja ljudskog djelovanja najbliže takvom iskustvu.

Ovo su osnovne ideje o kojima će se tijekom ovog programa razgovarati s obiljem fotografija i videozapisa sa zanimljivim i spektakularnim trenucima u dubokom prostoru, bilo da se radi o svemiru iznad nas, oceanu i moru ispod nas ili pak, dubokim psihosomatskim prostorima unutar nas.

Voditelji programa:
Ante Radonić (astronomija)
Ivan Gregov (ronjenje)
Marija Šćekić (vertikalni ples)

242806566 4469704239761005 418440517908829155 n

Izvor: Facebook događaj Pokret iz dubine prostora